Grațiela Gavrilescu dorește mai multe facilități pentru tinerele familii

Grațiela Gavrilescu dorește să sprijine tinerele familii, aflate la început de drum.

Astfel, la inițiativa deputaților umaniști, în Parlamentul României a fost depus un proiect de lege pentru constituirea Fondului de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”. Inițiativa reprezintă un răspuns la nevoile multor familii tinere din România, iar adoptarea sa ar reprezenta un sprijin real, într-o perioadă economică dificilă. Proiectul a fost aprobat de Senat și se află în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților.

Grațiela Gavrilescu locuințe tineri

Este vorba despre un fond dedicat tinerilor familiști, cu vârsta până la 35 ani, care doresc să acceseze credite pentru locuințe, pot plăti ratele pentru acestea, dar nu au avansul necesar.

Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege își propune să susțină tinerele familii, să stimuleze natalitatea și să facă mai atractive perspectivele ca aceștia să rămână în țară sau chiar să se stabilească în mediul rural.

Grațiela Gavrilescu: ”statul nu trebuie să se comporte ca un cămătar, ci ca un părinte înțelept, care își ajută, la început de drum, fiecare dintre copii...”

„Cred ca nu exista un fond de solidaritate mai justificat și mai acoperitor nevoilor reale ca acesta!

Sunt mulți tineri, la început de carieră, care își permit plata ratelor, dar nu au și avansul necesar contractării unei locuințe. Lor le oferim șansa unui împrumut fără dobândă pe 5 ani, și returnarea acestuia, tot fără dobândă, în 10 ani.

Când este vorba despre tineri, statul nu trebuie să se comporte ca un cămătar, ci ca un părinte înțelept, care își ajută, la început de drum, fiecare dintre copii…

Și nu este vorba doar despre ajutorul financiar ca atare, ci și de efectele acestuia în societate: stimulăm întemeierea familiilor pe baze solide și responsabile, întinerirea mediului rural, creșterea standardelor de viață, construcția de locuințe și, nu în ultimul rând, creșterea natalității în familiile tradiționale, conștiente de responsabilitatea de a-și crește copiii într-un mediu curat, sănătos, cu asigurarea tuturor condițiilor civilizate de viață”, a explicat inițiatorul legii, deputatul umanist Grațiela Gavrilescu.

Un proiect... de milioane

Iată și proiectul, în integralitatea sa:

Lege privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului de Solidaritate "Locuinţe pentru tinerii români" - proiect-

Art. 1

Prin prezenta lege se înfiinţează Fondul de Solidaritate „Locuinţe pentru tinerii romani”.
Fondul de Solidaritate locuinţe pentru tinerii romani” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriţi, care vor să îsi achiziţioneze o locuinţă în rate dar nu au posibilitatea de a achita avansul.

Programul de finanţare a avansului necesar achiziţionării unei locuinţe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obţinerii creditului şi va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condiţiile de creditare presupuse de programele de finanţare de tip "Prima casă" sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă.

Art. 2

(1) Societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 - „Dezvoltare (promovare) imobiliară” și 4120 - „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”.
(2) Transferul către Fondul de Solidaritate "Locuinţe pentru tinerii români” se va efectua până la data de 30 iunie a anului în care se depun documentele financiare la organele fiscale teritoriale competente, pentru anul anterior.

(3) Sumele transferate la Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii români” sunt cheltuieli deductibile.

Art. 3

Fondul de Solidaritate "Locuinţe pentru tinerii români” este un fond special, administrat şi gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Art. 4

(1) Suma, reprezentând avans achiziţie locuinţă, contractată prin Fondul de Solidaritate "Locuinţe pentru tinerii români” nu poate fi mai mare de 15% din preţul imobilului.
(2) Suma maximă, reprezentând avans achiziţie locuinţă, contractată prin Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii români”, nu poate fi mai mare de 15.000 Euro.

(3) Avansul pentru achiziţia locuinţei se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Art. 5

(1) Alocarea sumelor se va face în urma verificării următoarelor criterii: acordul băncii cu privire la acceptarea încheierii contractului de credit pentru achiziţionarea locuinţei, dovada încheierii căsătoriei (certificat de căsătorie) şi a altor documente solicitate de către evaluatorul cererii depuse de către beneficiar, stabilite prin procedură.
(2) Existenţa cel puţin a unui copil, sarcină în evoluţie sau dovada începerii unei proceduri de adopţie reprezintă avantaje pentru obţinerea aprobării de alocare a sumei solicitate.

(3) La evaluarea solicitărilor de finanţare, familiile care se stabilesc în mediul rural şi în care se regăseşte cel puţin un specialist din următoarele categorii profesionale: medici/asistenţi medicali, cadre didactice, zootehnişti, agronomi sau absolvenţi de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitării sumelor necesare plății avansului pentru obţinerea creditului pentru locuinţă.

Informații privind activitatea parlamentarilor prahoveni găsiți aici:

Rodica Paraschiv cere condiții sigure pentru elevi și cadre didactice

Redactor Șef
Ziarist profesionist cu peste 30 de ani de experiență în presa prahoveană (presa scrisă, televiziune, presa online)